Op mijn blog ga ik natuurlijk mijn eigen illustraties en prints gebruiken. Maar daarnaast heb ik ook mooie gratis foto’s nodig. Want ik ben wel een goeie vormgever, ik ben toch een mindere fotograaf. Maar mooie foto’s zijn wel een essentieel onderdeel van een blog. De visuele content van een blog is zeker zo belangrijk als de tekst. Bovendien is foto’s bewerken iets wat ik heel graag doe. Dus graag mooie, maar ook gratis foto’s!

 

Mag ik zomaar gratis foto’s gebruiken?

Je kan toch ook gewoon foto’s downloaden van google, net zo gemakkelijk?! Het antwoord is nee! Je mag echt niet zomaar foto’s van een ander gebruiken! Ook al doen anderen dat wel, doe het gewoon niet! Je kan erdoor in problemen komen en dat is het niet waard.

Help licenties?!

Hoe zit dat dan met de rechten op foto’s? Zoek een foto met een CC0 licentie, hiermee mag je alles doen en hoef je geen naam te vermelden. In Nederland is er geen CC0 licentie, maar op de sites die ik je ga noemen zijn deze wel. Als je wel de naam moet vermelden staat dit er duidelijk bij. Je geeft dan de credits aan de maker en dat is toch geen probleem? Als je toch een foto van een ander wil gebruiken, maar je weet niet of dit mag, vraag gewoon toestemming! Je zal zien dat de maker vaak trots is dat zijn foto gebruikt wordt. Zo ben je allebei blij!

Voor uitleg over licenties kan je terecht op deze 2 sites:

Charlotte is jurist en fotograaf en geeft op haar site op een heel heldere en duidelijke manier aan wat wel en niet mag: auteursrecht creative commons

Op de site van Creative Commons wordt precies uitgelegd hoe de licenties werken en waar ze uit bestaan: uitleg

gratis-foto-irmsblog-licentie

Sites voor gratis foto’s

Gelukkig zijn er heel veel sites die gratis foto’s aanbieden met CC0. Met deze foto’s kan je doen wat je wil. Mijn 5 favorieten zal ik met je delen en er wat extra informatie over geven.

Hoe kan dat gratis foto’s?

 • Sommige betaalde stockfoto sites sponseren een gratis stockfoto site. Je krijgt dan ook betaalde foto’s te zien. Dat verschil kan je wel zien, dus je zal je niet vergissen. Maar misschien wordt je wel verleid om toch een foto te kopen en dat is natuurlijk wat ze hopen.
 • Soms moet je ook een account aanmaken om gratis foto’s te kunnen downloaden.

Zo verzamelen ze je gegevens. Zelf vind ik dat geen probleem, van een aantal sites ontvang ik zo alvast gratis foto’s in mijn mailbox zonder zoeken.

 • Gelukkig zijn er ook idealisten die gewoon graag hun kennis en talent delen. Er zijn fantastische fotografen die dit doen.

Soms wordt bij het downloaden symbolisch om een kopje koffie gevraagd, zo doneer je toch een kleinigheidje om de fotograaf te bedanken.

 

buy-me-coffee-irms-blog

Mijn favorieten!

Pixabay
Zeer ruime keus aan mooie foto’s, gesponsord door Shutterstock. De eerste rij foto’s zijn van Shutterstock, je ziet hier het watermerk in, voor deze foto’s moet je betalen. Als je een account aanmaakt kan je ook het grootste formaat foto’s downloaden. Deze site is heeft een hele goeie zoekfunctie en is echt de moeite waard!

pixabay.com

gratis-foto-irms-blog-pixabay

Unsplash
Fantastische foto’s. Schrijf je in en je ontvangt elke 10 dagen, 10 nieuwe foto’s in je inbox. Dat is echt geen straf, als je net zoveel van mooie foto’s houdt als ik! Er is een zoekfunctie op basis van tags. Je kan ook zelf helpen met het taggen van foto’s.

https://unsplash.com/

gratis-foto-irms-blog-unsplash

Gratisography
Ryan McGuire is een Amerikaanse Multi talent uit NY. Hij heeft zijn eigen bureau: Bells Design. En op Gratisography staan al zijn foto’s en die zijn lekker een beetje gek, goed voor een glimlach en daar ben ik altijd wel voor in. Er is een zoekfunctie en kijk in elk geval even bij whimsicale.

www.gratisography.com

gratis-foto-gratisophy-irmsblog

StockSnap.io
Gesponseerd door Snappa een design tool. Zelf gebruik ik photoshop & illustrator dus dat programma heb ik niet nodig, maar de mooie foto’s wel! Er is een zoekfunctie en je hebt geen account nodig. Snel aan de slag dus. Ik herken best veel foto’s die anderen al gebruikt hebben. Maar dat is op de andere sites ook wel. En als de foto’s goed zijn, zijn ze goed, dus downloaden maar.

StockSnap.io

gratis-foto-irms-blog-stocksnap

Jay Mantri

Site van een fotograaf en designer uit Santa Monica (CA) die hier zijn geweldige foto’s gratis weggeeft met de boodschap: Make magic. Nou Jay, bedankt! Wat een mooie foto’s, inspiratie genoeg. Geen zoekfunctie, dus even zelf scrollen. Veel foto’s over natuur en reizen .

http://jaymantri.com/

gratis-foto-irms-blog-jay-mantri

Extraatje omdat het zo inspirerend is:

Death to the Stock Photo

Ze noemen zichzelf een foto en inspiratie toevluchtsoord voor creatieven. En het ziet er prachtig uit! Hier moet je je inschrijven, dan ontvang je iedere maand een gratis pakketje foto’s in je inbox. Als je ervoor kiest om te betalen dan krijg je toegang tot hun grote bibliotheek. Maar voorlopig nergens voor nodig! Want wat een prachtige foto’s.

deathtothestockphoto.com

by-Death-to-stock-photography

Deze blog is vorig jaar juni voor het eerst gepubliceerd en is zeer populair. Vandaar deze reblog met een update met een lijst van nog 10 websites met gratis foto’s, zo kan jij nog mooiere gratis foto’s vinden! Veel succes en laat weten wat jouw favoriet is! En oké het zijn er 11:

 1. Pexels
 2. Picjumbo
 3. Picography
 4. Splitshire
 5. Skitterphoto
 6. Fancycrave
 7. RGBstock
 8. Freeimages
 9. Imagebase
 10. 123rf
 11. Kaboompics

 

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden