Welke kleur past bij mijn huisstijl?

Deze vraag kreeg ik deze week van Griet van B&B Kuca Baljo. En omdat dit een vraag is die ik als illustrator en designer vaak krijg, gaat de blog van vandaag over kleuren kiezen en kleurcombinaties. Om de juiste kleurkeuzes en combinaties te maken, kan het gebruik van het kleurenwiel of cirkel helpen. Een van de eerste kleuren waar je naar kan kijken op de kleurencirkel is de complementaire (de tegenliggende kleur). Maar dan kan je gebeuren wat Griet overkwam, dat je dit helemaal geen mooie kleur vindt. Gelukkig bestaat de kleurencirkel uit kleuren uit het hele spectrum zodat er altijd een kleur bij zit die je wel bevalt.

Kleuren combineren met de kleurencirkel

De kleurencirkel kan je dus helpen om de juiste combinatiekleuren te kiezen. Er zijn verschillende manieren om de kleurencirkel te gebruiken. Deze 5 manieren helpen je op weg om te kiezen en combineren:

  • Complementair: de 2 kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel
  • Analoog: 2 of 3 kleuren die naast elkaar in de kleurencirkel staan
  • Triadisch: 3 kleuren die gelijk verspreid – in een driehoek- in de kleurencirkel staan
  • Gesplitst complementair: 2 kleuren die aangrenzend tegenover een andere kleur staan
  • Tetradisch: 4 kleuren die in een rechthoek –vierkant- in de kleurencirkel staan.

Ontwikkel je eigen kleurgevoel

De kleurencirkel is een hulpmiddel dat ik zelf niet zo heel veel gebruik. Ik vertrouw op mijn eigen kleurgevoel dat ik heb opgebouwd als designer en wat een kenmerk is geworden van mijn handschrift. Door veel naar kleuren te kijken en ermee te werken kan jij ook je eigen kleurgevoel ontwikkelen. Experimenteer met kleur en wees niet bang om naar feedback te vragen. Zo hoor je hoe anderen jouw kleuren ervaren. Kleuren zijn heel persoonlijk, wat de een mooi vindt, vind de ander afschuwelijk. Maar je kan wel veel leren door naar anderen te luisteren. Zeker als het gaat om kleuren voor je bedrijf is het belangrijk dat de kleuren de juiste uitstraling hebben. Niet alleen jij moet ze mooi vinden, maar veel belangrijker: ze moeten je klant aanspreken.

Kleuren kiezen uit foto’s

Wil je aan de slag om je kleurgevoel te ontwikkelen? Begin dan eens met een van mijn favoriete manieren om kleur paletten en schema’s te maken: kies kleuren uit foto’s. Met mijn designprogramma’s is dat heel eenvoudig en kies ik mijn kleuren handmatig. Maar ook voor jou zijn er handige programma’s om dit te kunnen doen. Probeer eens: DeGraeve, Imagecolorpicker of ColorAdobe. Wil je meer weten over het maken van een unieke kleurkaart uit foto’s voor je website? Kijk hier.

Heb je vragen of advies nodig bij jouw kleuren?

Neem dan contact met mij op! Plaats je reactie hieronder.

 

illustratie kleurencirkel van irmsblog
kleurkaart voor B&B Kuca Bajlo

Kleurencombinatie voor B&B Kuća Bajlo.

illustratie ontbijt granola B&B Kuca Bajlo van irmsblog

Voorbeeld van mijn illustratie en kleurgebruik in dit geïllustreerde recept.

kleurkaart maken van een foto tip van irmsblog

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden