Luikse wafels voor Valentijn

Jippie Valentijn komt er weer aan! En dit recept met Luikse wafels voor Valentijn is al eens eerder verschenen op mijn blog, maar omdat het zo leuk blijft om wat lekkers te maken voor je lief, komt hij gewoon nog een keer! Bovendien heb ik er deze keer een prachtige fietsroute langs Luik aan toe gevoegd, zodat je ze straks in de zomer ook op de fiets live kan gaan proeven. Maar nu eerst waarom je deze heerlijke wafels voor Valentijn moet maken:

Dit zijn 4 goede redenen:

  1. Omdat ze zo lekker en zoet zijn.
  2. Verras je lief met zelf gemaakte Luikse wafels. Daar maak je een goede indruk mee en het is origineler dan een doos chocola. Alhoewel Luikse wafels zijn heerlijk met chocola, dus alle twee geven kan ook!
  3. Heb je een romantisch dinertje in huis bedacht voor je lief? Maak dan Luikse wafels als toetje, met vanille-ijs, warme kersen en slagroom! Hier krijg je het warm en koud tegelijk van.
  4. Je waant je voor even in Luik. En de bijnaam voor deze stad is ‘Vurige Stede’.

Verschil tussen Luikse & Brusselse wafels

Een Brusselse wafel wordt gemaakt van een beslag. Daardoor luchtiger en krokanter. De vorm is groter, recht en vierkant. Beetje bleker van kleur. Deze wafel moet je nog beleggen met poedersuiker of slagroom.

Luikse wafels zijn gemaakt van een deeg. En hebben daardoor meer structuur en zijn wat zwaarder. De vorm is kleiner en heeft afgeronde hoeken. De kleur is goudbruin. Er zitten suikerkristallen in, waardoor je de wafel zo uit de hand kan eten. Er is geen extra beleg nodig, maar het kan natuurlijk wel.

Parelsuiker

De Luikse wafel wordt ook wel suikerwafel genoemd. Er zitten knisperende suikerkristallen in. En deze suikerkristallen zitten in Parelsuiker. Het is een echte Belgische specialiteit. Hier in de supermarkt kon ik het helaas niet vinden. Misschien heb jij meer geluk? En anders is er altijd internet om het te bestellen.

Deeg & bak test

Voor mij was dit de eerste keer dat ik de wafels ging bakken. Een echte primeur dus! En om jullie wel het lekkerste recept te geven heb ik samen met vriendin Iris geëxperimenteerd. Hoeveel ei en suiker is nodig om het deeg lekker en luchtig te maken. En in welk wafelijzer bak je de lekkerste Luikse wafels? De conclusies zijn:

  • Veel ei: geeft een lekker plakkerig deeg en geeft de juiste structuur aan de gebakken wafel.
  • Suiker niet teveel en niet te weinig. In het recept staat de hoeveelheid die wij lekker vinden. Deze keer kristalsuiker gebruikt, minder knisperend,maar ook lekker!
  • Gebruik een wafelijzer dat echte dikke wafels kan bakken, dat is lekkerder.
  • Wafelijzer moet goed heet zijn om de beste wafels te bakken.

Wafelijzer weer schoon

De suiker in de Luikse wafels karamelliseren. Je wafelijzer kan daardoor flink vies worden. Er is een handige manier om deze weer schoon te maken. Maak een papje van maïzena en een klein beetje water. En bak hiermee een laatste ‘wafel’ dit maakt je ijzer weer schoon.

Meer Belgische lekkernij? Neem de fiets!

Wel of geen Valentijn er is altijd een goede reden om wafels te bakken! Het is een echte Belgische traktatie voor iedereen. Heb je nu zin om meer Belgische lekkernij te gaan proberen, maar wil je ook goed op je lijn letten en gezond bezig zijn? Dan heb ik hier een prachtig geïllustreerde fietsroute dwars door België voor je. Deze route gaat langs de Maas van Maastricht tot aan Givet in Frankrijk. Lees hier meer over deze mooie route.

mijn-luikse-wafels-irms

Ga hier naar meer  Geillustreerde recepten

lief-valentijn-irms

Geef een leuke kaart bij de Luikse Wafels aan je lief.

voor-valentijn-luikse-wafels

De zoetste & lekkerste Luikse wafels maak je zelf thuis.

 

mijn-luikse-wafels-irms

Getest en geproefd, heerlijk met licht gezoete slagroom!

 

mijn-luikse-wafels-irms

Hieronder kan je dit recept gratis downloaden:

 

Download hier jouw gratis pdf!

Vul hieronder je naam en e-mail adres
in en je ontvangt een e-mail met de link naar de pdf.

 

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden