De lekkerste guacamole

 

Guacamole is een avocado dip. Heerlijk bij een Mexicaanse maaltijd of als snack met tortillachips. De lekkerste guacamole maak je met verse ingrediënten. Dan heb je een heerlijke volle smaak. Maar als je niet alle ingrediënten in huis hebt, kan je natuurlijk een beetje creatief zijn. Zo kan je de rode ui weglaten en bijvoorbeeld wat bieslook toevoegen. Of de rode peper vervangen door chilipoeder of cayennepeper. Als je geen limoen hebt, voeg dan wat druppels citroensap toe. Want de limoen is niet alleen voor de smaak maar zorgt er net als citroensap voor dat de guacamole niet verkleurt.

Maar er is natuurlijk één onmisbaar ingrediënt: de avocado, die heeft hier de hoofdrol! En wist je dat avocado geen groente is maar fruit?

 

Avocado lekker vet!

Een avocado zit vol met onverzadigd vet en deze vetten zijn goed voor je. Verder zitten er ook nog eens heel veel vezels en vitaminen in. Ze zijn gezond, voedzaam en vooral heel erg lekker. Het vruchtvlees is lekker romig, boterzacht en smaakt een beetje nootachtig.

 

Probleem, wanneer is een avocado rijp?

Je wil een avocado kopen, maar je hebt geen idee welke lekker is.

Een avocado rijpt pas nadat deze geplukt is. Daarom moet je zelf goed checken hoe ver een avocado is. En je kent ze wel, die voorverpakte avocado’s met een eetrijp sticker erop. Maar hoe groot is de teleurstelling als blijkt dat ze dat toch niet zijn. Of net zo erg, veel te rijp!

 

3 Tips, zo weet je of een avocado rijp is

Zo kan je zelf zien of een avocado rijp is. En lekkere guacamole maken! Let goed op de volgende 3 punten:

  1. Kleur. Een hele groene avocado is niet rijp. Als de kleur donkerder wordt naar meer donker paars/bruin, is hij bijna rijp. En mooi donker, zonder aangetaste plekken is de avocado rijp. De kleur is niet alles bepalend, soms is hij al rijp als vooral de hals donker verkleurd is. Check de afbeelding hiernaast om het kleurverloop te zien.
  2. Zachtheid. Knijp zachtjes in de avocado. Kan je deze niet indrukken? Dan is hij nog niet rijp! De avocado moet zacht aanvoelen en je kan hem licht indrukken, dan is hij goed rijp. Kan je hem wel heel erg makkelijk indrukken en is het erg zacht? Dan is hij overrijp en ook niet lekker!
  3. Steel aanzet. Bovenop de avocado, zit een soort pitje, de steelaanzet. Als je dit steeltje verwijderd en je ziet een fris, groenig kuiltje, dan is je avocado goed. Is het kuiltje bruin? Dan is hij niet meer goed.

 

Avocado nog niet rijp genoeg?

Heb je een avocado in huis die nog niet rijp genoeg is en je wil je het rijpingsproces versnellen? Leg hem naast een banaan in de fruitschaal. Of nog beter, samen met een banaan in een afgesloten papieren zak.

 

Handige tip om avocado te snijden.

Snij de avocado in de lengte door tot op de pit. Even iets draaien en je kan de helften van elkaar halen. Tik je mes vast in de pit, draai iets en verwijder de pit. Snij nu het vruchtvlees in met het mes tot aan de schil, zowel in de lengte en de breedte. Met een lepel schep je nu zo het vruchtvlees uit de schil.

Je kan ook even het filmpje hiernaast bekijken van de Allerhande op youtube >>>

Je weet nu hoe je een avocado de baas kan. Dus niets houdt je nu nog tegen om deze lekkere guacamole te maken. Geniet ervan!

Download het NEDERLANDSE recept: hier

recipe-guacamole-irms

English version above

Download here the English version of the recipe as pdf: Best Guacamole

 

stages-of-ripening-avocado

Indicatie van de kleur, maar let ook op mijn andere tips!

 

 

avocado-tomato-illustration
guacamole-illustratie-recept-irmsblog

Ga voor meer recepten naar Recipes.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden