Aardperen?!

Ken jij ze? Aardperen? Zelf ken ik ze nog niet zo heel lang. Echt zo’n typische moestuin groente, die je niet zo vaak in de supermarkt tegen komt. Ze worden ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Het zijn de knollen van een grote weelderige plant die familie is van de zonnebloem. Dat kan je wel zien aan de vrolijke gele bloemen als de plant bloeit. Maar de aardperen zelf zijn niet zo mooi met hun grillige vormen en licht bruine tot bijna donkerpaarse kleur.

Smaak van Aardperen

Eerlijk gezegd moest ik eerst wel even aan de smaak wennen. De smaak is lichtzoet beetje nootachtig, het heeft wat weg van artisjok. Maar de eerste keer dat ik het proefde vond ik het vooral heel aards. Toen had ik soep gemaakt, maar dat is voor de beginnende aardpeer eter wel een beetje heftig. Dus ik twijfelde of ik ze wel lekker vond. Daarom heb ik de tweede keer een recept geprobeerd, wat ik eigenlijk met alle groente lekker vind. Namelijk geroosterd uit de oven. Heerlijk tussen de wortel en pastinaak, zoals in dit recept op mijn blog. Nu vond ik ze lekker!

Bewaren en bereiden

Als de aardperen eenmaal uit de grond zijn drogen ze snel uit. Dus niet te lang bewaren, hooguit een paar dagen onder in de koelkast. Gelukkig hoef je de grillige vorm van de aardpeer niet te schillen. Gewoon goed schoonboenen met een champignonborstel en spoelen met water. Aardperen kan je op veel manieren eten, zowel rauw, gekookt als gebakken.

Jullie tip!

Elke maand illustreer ik een moestuinrecept en deze keer heb ik heel veel tips gekregen voor aardpeer recepten, geweldig! En wat heel veel getipt werd, was eigenlijk heel simpel: bak ze net als aardappels! Dus hier mijn resultaat: gebakken aardperen met knoflook, een sjalotje en kruiden. Lekker als bijgerecht met witlofsalade en worstjes bijvoorbeeld. Er zijn allerlei variaties mogelijk, zo werd ook getipt om spekjes en champignons toe te voegen. Leuk als je jouw favoriet ook deelt!

Meer aardpeer recepten tips

Op FB kreeg ik nog veel meer tips voor aardpeer recepten. Deze met links zal ik ook met jullie delen voor meer inspiratie. Met dank aan Natasja Andringa: gebakken aardperen van Jamie Oliver, Paulien Bruijn: 5 tips met aardperen en Lydia Jansen: Zweedse aardpeersoep.

Volgende recept met spruitjes!

Hollandse spruitjes zijn enorm populair, reden om spruitjes eens in het volgende recept te illustreren. Bovendien een mooie afsluiter van de winter, voordat er weer voorjaars groenten uit de moestuin komen. Dus wat is jouw favoriete recept met spruitjes?

Hier onder mijn blog mag je zowel je favoriete aardperen als je spruitjes recept delen. Maar natuurlijk ook op FB zijn alle tips weer welkom. In de tussentijd zal ik de spruitjes illustreren en delen, om er daarna weer een receptillustratie van te maken. Voor nu enjoy en download gratis het recept om te bewaren.

Meer recept illustraties vind je hier.

Download hier jouw gratis pdf!

Vul hieronder je naam en e-mail adres
in en je ontvangt een e-mail met de link naar de pdf.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden