Tot in de pruimentijd!
Even dromen van de zomer met deze pruimenjam! Nu is het hartje winter, koud en guur. Maar ik hou van de zomer! De zomer kan me niet lang genoeg duren en mag zo snel mogelijk weer beginnen. Recepten waar de zon in schijnt, zijn bij mij altijd welkom, welk jaargetijde het ook is.
Pruimenjam van de Veldkeuken.
De Veldkeuken is een leuk restaurantje en bakkerij op Amelisweerd. De groentes en kruiden komen van de tuinderijen op de landgoederen en alles is 100% biologisch. In 2015 hebben zij een eigen kookboek uitgebracht. Deze is bekroond met de Gouden Garde Publieksprijs als “Kookboek van het Jaar 2015”. Uit dit kookboek hebben zij dit recept aangeleverd voor de Amelisweerd Agenda: de pruimenjam. Het is dus een bekroond recept, hoe leuk is dat?!
Zelf jam maken is leuk en makkelijk.
Iedereen kan jam maken! Het is heel eenvoudig. Je hebt vers fruit nodig, suiker en pectine.
Pectine is een geleivormende stof, die voorkomt in de celwanden van planten. Samen met de suiker geeft deze stevigheid aan de jam. In sommige vruchten zit al een hoog pectinegehalte, zoals in cranberry’s en kweeperen. Dan hoef je minder suiker toe te voegen.
Gebruik schone potten.
Om de jam lang te kunnen bewaren is het belangrijk op schone potten te gebruiken. Het is niet moeilijk om potten te steriliseren. Bij mijn recept voor de vlierbloesem siroop staat een linkje naar hoe je dat kan doen.
Tip voor het kerstontbijt.
Verwen jezelf of je familie bij het kerstontbijt met pruimenjam. Een versgebakken croissantje en versgeperste sinaasappelsap erbij, heerlijk! Zo geniet je van winter en zomer in 1.
En komende zomer kan je zelf dit recept maken: in de pruimentijd!
Mini poster van het recept.
Het recept is hier gratis te downloaden als miniposter.
Ga voor meer recepten naar Recipes.