Melanzane alla Parmigiana.

Melanzane alla Parmigiana zijn aubergines met veel kaas uit de oven op zijn Italiaans. Dit gerecht heb ik dan ook voor het eerst gegeten in Italië. En niet zomaar, maar het gerecht was zelf gemaakt in de keuken en tuin bij een echte Italiaan.

Jarenlang heb ik gereisd met inkopers naar Italië om gebreide styles te ontwikkelen en kopen. Alessandro was onze agent in Florence. En geen groter plezier dan om samen aan het eind van een lange werkdag heerlijk Italiaans te gaan eten. Dat was elke keer weer genieten!

Op een van de reisjes heeft Alessandro een kookcursus bij hem thuis gegeven. Dat was een buitenkans om te zien en leren hoe er Italiaans gekookt wordt. En het allerlekkerst gerecht was de Melanzane alla Parmigiana.

De geheimen van Italiaans koken!

Het idee van Alessandro om ons een kookcursus te geven vond ik zo leuk, dat ik heel veel foto’s heb gemaakt en alle geheimen van de Italiaanse kookkunst heb genoteerd. Daar heb ik toen een mooi kookschrift van gemaakt voor Alessandro, om hem te bedanken. En uit dit kookschrift haal ik nu alle tips voor deze blog, om weer met jullie te kunnen delen.

De 5 tips voor de allerlekkerste Melanzane alla Parmigiana:

  • Tip 1: Gebruik heel veel olijfolie! Echt heel veel meer dan je denkt. Mij werd wel  zeer royaal olijfolie gebruikt: het fruiten van de basis van de saus, het bakken van de aubergine, het invetten van de ovenschaal. Hup flink schenken.
  • Tip 2: Geen verse tomaten gebruiken in de saus. De saus krijgt met de geconcentreerde tomaten een veel betere structuur en smaak dan met verse tomaten.
  • Tip 3: Heel veel meer kaas gebruiken! Zelf dacht ik aan 2 à 3 bolletjes mozzarella op 4 aubergines, maar het bleken 6 bollen te zijn. En niet een beetje Parmezaanse kaas, maar echt een flink stuk, helemaal raspen en toevoegen!
  • Tip 4:  Kook buiten! Midden in de winter is dat natuurlijk een beetje lastig. Maar als het lekker weer is, verplaats dan het bakken van de aubergines naar buiten. Doordat er zoveel olijfolie wordt gebruikt, is het bakken meer frituren. En dat is buiten natuurlijk veel prettiger dan in je keuken.
  • Tip 5:  De oven moet echt heet zijn! Zet de oven op 270 º graden en bak de Melanzane alla Parmigiana mooi bruin en gloeiend heet.

 

Extra lekker met vers geplukte basilicum.

Niets maakt een gerecht lekkerder dan ingrediënten uit eigen tuin. Zo was de olijfolie geperst van olijven uit de eigen boomgaard. Dat is voor de meeste van ons wat lastig :). Maar vers geplukte basilicum is vrij eenvoudig. Basilicum is makkelijk in een pot verkrijgbaar. En in de winter kan deze in je vensterbank staan en zomers lekker buiten.

Met deze tips moet het jou ook lukken om een echte Italiaanse Melanzane alla Parmigiana te maken. Download hier gratis de miniposter van het gerecht, hang hem in je keuken en probeer het, succes!

melanzane-parmigiana-recept-illustratie

Als je terwijl je kookt en eet ook nog geniet van dit uitzicht, weet je dat het echt authentiek Italiaans is!

uitzicht-toscane

Ga voor meer recepten naar Recipes.

veel-olijfolie-gebruiken

Echt heel veel olijfolie gebruiken! Dit is de basis van de saus.

aubergines-bakken

Is dit nog aubergines bakken of frituren?

melanzane-alla-parmigiana

Zo ziet de Melanzana alla Parmigiana eruit voordat ze de oven ingaat.

 

basilicum-in-pot

Extra lekker: verse basilicum.

inschrijven-irmsblog-illustratie

Volg mijn blog!

Schrijf je in met je e-mailadres en krijg voortaan bericht bij een nieuw irmsblog-bericht.


Check je mailbox en bevestig je inschrijving. Dankjewel en veel leesplezier!

Lees hier mijn privacyverklaring.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden