Meiknolletjes een vergeten groente

Meiknolletjes, ook wel meiraapjes genoemd, zijn een vergeten groente. Vergeten groenten hebben vaak een uitgesproken smaak waardoor ze uit de gratie zijn geraakt. Gelukkig worden tegenwoordig een aantal vergeten groenten weer gewaardeerd zoals pastinaak en schorseneren. Maar het meiknolletje is nog onbekend. De smaak is inderdaad vrij uitgesproken, licht bitter, pittig, beetje zoet, echt wel lekker! Beetje radijsachtig, maar toch weer anders. In de supermarkt kom je de meiknolletjes niet tegen, maar wel op de biologische tuinderij.

Tuinderij de De Volle grond

Op Amelisweerd ontmoette ik deze week Mieke Baldé, onderneemster op tuinderij de Volle Grond. Sinds 2010 is Mieke de gelukkige beheerster van deze historische moestuin. Hier word volkomen biologisch, groenten en bloemen verbouwt. Het ecosysteem van Amelisweerd wordt zo gekoesterd, dat er zelfs géén biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De natuur mag hier zijn gang gaan. Zo is het mooie hiervan, dat er op de zolder van het huisje bij de tuinderij lieveheersbeestjes overwinteren, om in het voorjaar alle luizen op te eten.

En hier op de tuin groeit het meiknolletje. Meiknolletjes zijn de grote zus van raapsteeltjes. Er zijn soorten waar je de frisse jonge blaadjes van eet, de raapstelen. En soorten waar je het knolletje die ondergronds groeit eet, zoals deze mooie roodkop. Op de tuinderij groeien ook nog andere soorten, kom gerust een keer kijken. Bijvoorbeeld a.s. zondag 18 juni, dan is er weer de jaarlijkse open dag.

Werken, leren en zorgen op de tuinderij

De sfeer op de tuin is heerlijk en ontspannen. Maar er wordt ook heel hard gewerkt! Zeker nu alles volop groeit en bloeit zijn er vele handen nodig om de tuin te onderhouden en de groenten te oogsten. Gelukkig zijn deze handen er ook, de Volle Grond biedt een leer-werktraject aan voor mensen die extra zorg nodig hebben. GertJan Ankersmit is hiervoor verantwoordelijk en samen met Marieke Koesveld ondersteunt hij mensen die wat extra hulp nodig hebben.

Mieke als tuinvrouw en Gertjan als coach en begeleider hebben zo de taken verdeeld en zorgen ervoor dat de tuin altijd optimaal verzorgd en gekoesterd wordt.

Vrijwilligers op de tuin

Daarnaast zijn er dagelijks ook vrijwilligers die helpen in de tuin. Heb jij ook interesse om vrijwilliger te zijn op de tuin? Dat kan! Er wordt wel van je verwacht dat je minimaal 1 vaste dag in de week beschikbaar bent, voor minstens 1 groeiseizoen. Het is echt flink aanpakken en hard werken, maar wel op een schitterende plek met veel gezellige collega’s.

Een aandeel in de tuin met de groentetas.

De Volle Grond werkt op de Pergola manier. Dit houdt in dat je door wekelijks een groentetas af te nemen, je je verbindt aan de tuinderij. Je betaalt een eerlijke prijs voor eerlijke producten, ongeacht of de oogst groot of klein is. Jij mag mee bepalen wat er verbouwd wordt op de tuin en op elk moment van de tuin komen genieten. In de groentetas kan je verrassende ‘vergeten groente’ tegen komen zoals meiknolletjes, maar natuurlijk ook alle goeie bekende als prei, boontjes en andijvie.

Volle Grond op de Amelisweerd Agenda

Op de website van Amelisweerd staat deze week ook een leuke blog over de Volle Grond. Bovendien is er op de agenda te zien wat er zondag te doen is op de OPEN DAG. En natuurlijk is ook daar het geïllustreerde recept van de meiknolletjes te downloaden.

Probeer het recept eens uit, ik ben benieuwd wat jij van de smaak van de meiknolletjes vind. Laat het me weten. Download hier het recept:

 

Download hier jouw gratis pdf!

Vul hieronder je naam en e-mail adres
in en je ontvangt een e-mail met de link naar de pdf.

 

Ben jij ondernemer en wil je jouw favoriete recept ook geillustreerd hebben en terug zien op mijn blog? Neem dan contact met mij op!

meiknolletjes-illustratie-irms

Ga voor meer recepten naar Recipes.

irmsblog op de Volle Grond

Naast mij en Kiko staat Mieke met de meiknolletjes in haar hand.

meiknolletjes-meirapen

De meiknolletjes.

 

vergeten-groenten-meiknolletjes

Vergeten groenten: Meiknolletjes gevonden op de tuin.

 

meiknolletjes-kruidenolie-feta

Meiknolletjes met kruidenolie en feta.

 

meiknolletjes-recept-irmsblog

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden