Creatieve inspiratie: een lijntekening

In de blog van vandaag geef ik jullie graag wat creatieve inspiratie en laat ik je zien hoe je ook zelf een lijntekening van een gezicht kan maken. Het idee voor het maken van een familieportret in lijntekening kwam toen ik op Pinterest inspiratie zocht voor het maken van een nieuwe poster voor in de woonkamer. Op Pinterest zag ik posters met abstracte lijntekeningen van gezichten. Dat idee vond ik prachtig, maar dacht meteen dat moeten de gezichten van mijn gezin zijn. Die gezichten maken me blij en zie ik het allerliefst. Bovendien vond ik het een heel mooi idee voor een bijzonder familieportret.

In 4 stappen een lijntekening van een gezicht maken

Stap 1: Maak of kies een goeie profielfoto als basis

Omdat deze foto de basis is van je lijntekening is het belangrijk om deze goed te kiezen. Maak daarom als je zelf foto’s gaat maken, niet maar 1 foto, maar neem een hele serie foto’s. Kies uiteindelijk die foto waar de persoon opstaat zoals hij/zij echt is, dus niet te geposeerd. Straks ga je deze persoon terug brengen naar een simpele lijntekening die herkenbaar moet zijn. De foto hoeft op zich geen hoogstandje te zijn, als het gezicht maar goed uitkomt. Ben je niet zeker of je de juiste keuze maakt? Kies dan 2 a 3 foto’s, niet meer anders verwar jezelf alleen maar. Zodra je begint met tekenen weet je of het de juiste foto is.

Stap 2: Nodig computer met een tekenprogramma

De volgende stap is om de foto in de computer te laden. Open nu de foto in een tekenprogramma als Photoshop of Illustrator en stel het formaat in waarop je wil werken. Voordeel van de computer is dat je het formaat later altijd weer kan aanpassen.

Stap 2: Nodig een lichtbak of een raam

Heb jij geen computer met een tekenprogramma? Dan kan je werken met een lichtbak of zelfs een raam. Belangrijk hierbij is dat je de foto op het juiste formaat uitprint. Denk er dus van te voren over na hoe groot je lijntekening moet worden. Plak de foto op de lichtbak of tegen een raam waar veel buitenlicht door naar binnen valt en plak je tekenpapier er recht boven op.

Stap 3: Tekenen maar

Kijk goed naar de foto, welke lijnen vallen je op in het gezicht? Welke kenmerken zie je? Misschien de stralende ogen of het lachje rond de mond? Dit zijn de dingen die je wilt vatten in je lijntekening. Pak je pen, muis of potlood en ontspan. Denk niet te veel na, maar volg de bewegingen in het gezicht. Probeer lekker vloeiend te tekenen, straks kan je lijnen nog wat bijwerken.
Het kan zijn dat je er nu achterkomt dat de foto die je gekozen hebt je toch niet geeft wat je nodig hebt. Dat had ik bij mijn jongste dochter. De eerste foto was in de lijntekening niet wie ze was, maar bij de tweede foto lukte het wel. Dus blijf goed kijken en probeer het gewoon.

Stap 4: Vereenvoudigen en verfijnen

Nu heb je waarschijnlijk behoorlijk wat lijnen op je papier staan. Kijk vervolgens welke lijnen je weg kan laten en welke lijnen je wat mooier kan aanzetten. Op je computer kan je in een tweede laag of tekengebied werken en zonder computer plaats je een nieuw papier over het eerste. Trek de goeie lijnen over met een stift en laat de delen weg die niet nodig zijn. Je kan helemaal je eigen stijl volgen, er is geen goed of fout. Stop als je tevreden bent met het resultaat van je lijntekening.

Een Familieportret maken

Er is niets waarmee ik me meer verbonden voel dan met mijn gezin met onze hond Kiko en kat Yoshi, die horen er helemaal bij. Dus wilde ik ons allemaal in de lijntekening met elkaar verbinden. Eerst heb ik van iedereen apart een lijntekening gemaakt. Daarna ben ik gaan schuiven met de tekeningen om een mooie compositie te krijgen. Het grappige is dat het lijkt of de lijnen als vanzelf een verbinding met elkaar aangaan, ze vallen als een puzzel in elkaar.  Probeer het ook en verbindt de lijnen van de lijntekeningen en maak een mooie compositie. Laat me weten of het lukt en leuk als je jouw portret deelt op FB, ben heel benieuwd naar de resultaten. Veel plezier!

2018 recepten kalender irmsblog

Met dit stappen plan kan jij ook een lijntekening maken.

Een lijntekening van je huisdieren maken is ook heel leuk, die 2 van mij zijn dikke maatjes

Een portret maken in een lijntekening is heel leuk om te doen en het resultaat zal bijzonder zijn. Denk je dat je te weinig tijd hebt om creatief te zijn? Maak gewoon tijd vrij en plan het in op deze jaarplanner 2020 die je hier kan downloaden.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden