Samenwerking met Amelisweerdagenda

Stinzenplanten komen veelvuldig voor op Amelisweerd, dit zijn bijzondere bolgewassen. Voor deze blog over stinzenplanten heb ik samengewerkt met Cees van den Brink van de Amelisweerd agenda.

Amelisweerd is een prachtig landgoed bij Utrecht. En op dit moment bloeien daar de eerste stinzenplanten: de sneeuwklokjes. Dat is een prachtig gezicht. En het geeft je alvast een heerlijk voorjaarsgevoel als je daar in het zonnetje tussen wandelt.

Het leuke van samenwerken is dat je elkaar kan inspireren. Zo heeft Cees geblogd op de Amelisweerdagenda over de stinzenplanten.  En heb ik er illustraties bij gemaakt :). Lees hier het eerste deel van zijn blog:

Galanthomania…

Voor mij als oppervlakkige toeschouwer toch een beetje een merkwaardig gezicht: kruipende mensen op de nog halfbevroren bosgrond van Amelisweerd. Eerst denk je nog aan iets van religieuze aard, of een gezamenlijke zoektocht naar kwijtgeraakte lenzen of sieraden. Maar als je dan de moeite neemt en kijkt waar de aandacht van deze mensen op gericht is, dan wordt het in een keer duidelijk. Het gaat hier om galanthofielen!

Van liefhebber tot verzamelaar

Ze hebben alle reden om juist hier op Amelisweerd & Rhijnauwen door de knieën te gaan, want deze natuurliefhebbers hebben één soort natuur boven alles lief: de op de landgoederen in groten getale aanwezige stinzenplanten. De liefde voor deze planten, waaronder bijvoorbeeld sneeuwklokjes en hyacinten vallen, heeft deze liefhebbers dus zelfs een eigen naam opgeleverd, die van ‘galanthofiel’. De echte galanthofiel heeft niet alleen lief, maar verzamelt ook. En de galanthofilie is zelfs een wetenschap op zich, met een classificatiesysteem op basis van cultivargroepen.

Stinzenplanten

Voor een leek zoals ik is dit allemaal adacadabra, dus daarom maar snel terug naar waar het eigenlijk om gaat, de stinzenplanten. Met stinzenplanten wordt de categorie planten aangeduid van bolgewassen die sinds de 17e eeuw te tuinen sieren van de landgoederen rond landhuizen en abdijen. Uit verre streken werden bollen meegenomen die hier in Nederland in de bosparken verspreid werden en, inmiddels al eeuwenlang, vroeg in het voorjaar (beter gezegd, aan het einde van de winter) voor een helder oplichtend bloementapijt zorgen.  

Lees hier verder op de blog over de stinzenplanten en je weet alles over deze bijzondere planten op Amelisweerd.

Deze mini poster is nu gratis te downloaden bij de blog op de Amelisweerdagenda.

stinzenplanten-illustratie-irms
cees-amelisweerd-agenda

Cees van den Brink met de Amelisweerdagenda op het landgoed.

stinzenplanten

Gelukt! Mijn eerste giff animatie op mijn blog, super trots. #weerwatgeleerd

sneeuwklokjes-amelisweerd

De sneeuwklokjes op Amelisweerd

 

sneeuwklokjes-tip-amelisweerd

Wil je nog meer weekendtips over Amelisweerd? Kijk dan op Amelisweerdagenda voor actuele tips.

 

Volg mijn blog!

Schrijf je in met je e-mailadres en krijg voortaan bericht bij een nieuw irmsblog-bericht.


Check je mailbox en bevestig je inschrijving. Dankjewel en veel leesplezier!

Lees hier mijn privacyverklaring.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden