Een subsidie van € 2.500,- voor (om)-scholing.

Via een vriend werd ik gewezen op een bericht op Facebook over een scholingsvoucher. Hier stond in dat de overheid omscholing subsidieert. Via het UWV kan je aanspraak maken op een opleidingsbudget van max. € 2.500,-.  Dit bedrag is voor alle kosten die je maakt voor een opleiding. (incl. btw)

Wow, dat is interessant! Is dit ook wat voor jou?

Voor wie is de scholingsvoucher?

Eigenlijk voor iedereen die een opleiding wil volgen voor een kansberoep.

Het is dus niet alleen voor werkzoekenden! Maar ook als je de kans loopt je huidige baan kwijt te raken. Of als zelfstandige, die niet zeker is van zijn inkomen. Ook dan kom je in aanmerking.

Wat is een kansberoep?

De economie trekt weer aan, het aantal banen neemt toe. Toch zijn er ook beroepen, waar het nog steeds slecht gaat. En verliezen mensen helaas nog steeds hun baan. Gelukkig zijn er ook banen en beroepen waar vraag naar is. Dit zijn de zogenaamde kansberoepen. Welke beroepen dit zijn kan je hier zien op de kansberoepenlijst van het UWV. Natuurlijk is het geen garantie dat je een baan zal vinden in een kansberoep, maar je vergroot zeker je kans op de arbeidsmarkt.

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn 3 belangrijke voorwaarden om voor de scholingsvoucher in aanmerking te komen:

  1. Je wilt je omscholen naar een kansberoep
  2. Je plaats je CV op werk.nl
  3. Je volgt een opleiding of cursus die leidt tot een erkend diploma of certificaat

In de rechterkolom >>> zie je de link naar alle voorwaarden!

 

 

scholingsvoucher-doen
kansberoep-nieuwe-richting

De uitgebreide voorwaarden van het UWV: hier

Wil je de voorwaarden ook checken bij de overheid? Dat kan hier.

Addertje onder het gras?

Er zijn opleidingsinstituten die inspelen op deze mooie scholingsvoucher. En als lokkertje zeggen dat hun cursussen/opleidingen aansluiten bij de kansberoepen. En dat zal ook zeker zo zijn. Maar voor de scholingsvoucher moet er worden voldaan aan een heel belangrijke voorwaarde, nl: het behalen van een erkend diploma of certificaat. En helaas blijkt dan dat ze daar niet aan voldoen.

Wat is een erkend diploma of certificaat?

Een telefoontje met het UWV gaf mij het antwoord dat het certificaat of diploma door de overheid erkend moet zijn. Dat elk ander certificaat, hoe mooi het er ook uitziet en hoe prachtig ondertekend ook, niet geldig is.

Maar hoe weet je dan welke opleidingen erkend zijn?

Door in elk geval zelf goed op te letten en door te vragen. Wat ik tot nu toe heb ervaren is dat cursussen en opleidingen die erkend zijn, dit ook duidelijk op hun site vermelden. Dus staat het niet vermeld? Let dan even goed op en vraag ernaar!

Zijn er uitzonderingen op deze regel?

Het zou kunnen dat het UWV toch uitzonderingen maakt op deze regel en sommige niet erkende cursussen of opleidingen goedkeurt. Volgens een opleidingsinstituut dat ik gesproken heb zouden zij wel goedkeuring krijgen, maar zijn ze niet erkend. Geen idee of dit waar is. En of het dan inderdaad van persoon tot persoon zou kunnen verschillen, wat wel of niet wordt goedgekeurd. Als ik er meer over weet of hoor, dan laat ik het je weten!

Heb jij hier al ervaring mee? Laat het weten, zodat we elkaar kunnen helpen met tips!

 

letters-irms-blog
college-school

Overzicht van erkende opleidingen, hier

Voor de echte alles-willen-weter, ook nog de wet en regelgeving: hier

Een hele handige site om op te kijken is die van Kansberoepen, hier vind je erkende scholing waar je de voucher kan gebruiken.

Wil je opleidingen met elkaar vergelijken? Dat kan op Springest.

Wat is een ervaringscertificaat?

Er is nog een mogelijkheid om de scholingsvoucher te gebruiken. Namelijk voor een ervaringscertificaat oftewel een EVC. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Er is dus een mogelijkheid om al je kennis en vaardigheden, vast te laten leggen in een officieel ervaringscertificaat. Hier wordt dus gekeken naar wat je in de praktijk allemaal hebt geleerd. Zie hiernaast voor handige links >>>

Tijdelijke regeling

Let op! Deze regeling is tijdelijk en vervalt per 01-01-2018 of als de potjes leeg zijn.

Dus wacht niet te lang als je gebruik zou willen maken van deze voucher!

certificaat-irms-blog

Op ervaringscertificaat,  evc-centrum-nederland  en nationaal-kenniscentrum-evc kan je alle informatie vinden die je nodig hebt.

next-trip-to-your-future-scholingsvoucher

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden